60% מהשותפויות העסקיות  – לא שורדות

במאמר זה נפרוס מעט מהקשיים בקיומם של שותפויות עסקיות , עצות מעשיות , נושאים מקדמיים שיקלו על ההתחברות לא רק הבין אישית אלה התאמה לעבודה משותפת וברוכה בין השותפים .

הסטטיסטיקה מורה כי 60% מהשותפויות לא שורדות יותר משנתיים ולמען האמת אני מבין גם למה לא ומי כן שורדות.

אני רואה בשותפות יתרונות שבאים לידי ביטוי בחלוקת הסיכון הכלכלי בין השותפים, או האחד מביא ידע ורעיון לשותפות והשני את המימון, לשניים או יותר כישורים מקצועיים המשלימים אחד את השני, הקמת עסק עצמאי והגשמת חלום כאשר לאף אחד מן השותפים אין מספיק ממון אלה רק ההתחברות ביחד אפשרה זאת.

אולם אי אפשר להתעלם מן הנתון הסטטיסטי שאף למעלה מ60% מהשותפויות מתחסלות ויש לכך מספר סיבות , שהקשה מבניהם זה שמדובר בשותפות שחוברת עם בני משפחה כמו אב ובנו או בין אחים ,בעל ואישה או בין חברים טובים.

42777938 - the two colleagues working together at office on white background. both men are looking at the computer screens. a young man getting good news. the old man is upset. concept of competition in business and jealousy

למה זה קורה ? כי בבסיס המחשבה שלנו יש בנו את הרצון הטבעי לחבור עם מי שיש לנו הכרות וקל לנו לתת בו אמון.

כדי למנוע משברים משפחתיים או פרוק יחסי חברות ,או בכלל למנוע פירוקי שותפויות חייבים להתקיים מספר תנאים בבחירת שותף.

בחירת שותף מתאים הוא לא עניין פשוט חייבים להתבסס על כישורים (ידע, רעיון, ניהול ,פיננסים, שיווק ומכירות) ולא רק על אמון והכרות חברתית ,מעבר לכך בואו לא נטמין את ראשנו בחול ונחשוב לעומק ונבין ונקבל , שקשה מאוד להפריד יחסים עסקיים קורקטיים מיחסי קירבה ומשפחה, היות ויש לפעמים לקבל החלטות ודיונים קשים וישירים וכשהם בצל יחסי משפחה וקירבה זה לא הולך למקומות נכונים.

אחד הדברים שיכולים למנוע משברים בין השותפים ויפתור בעיות אם וכאשר זה , כמובן הסכם יסוד שותפות  .

מה ייכלל בהסכם שותפות , אלו סעיפים  , דגשים חשובים ואם יהיו לכם נקודות וסעיפים שחשובים ושלא הועלו כאן שהם ייחודיים לצרכים שלכם  אז אל תהססו  , מומלץ  ורצוי שיערך ההסכם ע”י עו”ד שזו התמחותו וכמובן שיתמנה בהסכמת כול השותפים .

# הגדרת תפקידו של כול שותף (חלוקת נושאי אחריות).

# אופן חלוקת הרווחים ומועדיי החלוקה .

# חלוקת ההשקעה הכספית של השותפים .

# פתיחת חש בנק .

# מינוי מנהל חשבונות . יועץ מס . רואה חשבון .

# מינוי עו”ד במקרה של חילוקי דעות ובוררויות .

# נהלי עבודה ודיווח בין השותפים (ישיבות עבודה מסודרות).

# כיצד נוהגים עם שותף שחלה לתקופה ארוכה .

# כיצד נוהגים במקרה של בני משפחה ממשיכים (בני בנות השותפים הנכנסים לנעלי ההורה) .

# כיצד נוהגים במקרה שאחד השותפים פורש מן השותפות או חלילה מות אחד השותפים (זכויות יורשים).

כאן יש מקום להרחיב את היריעה, מפני שהסכמי שותפויות טובים ורבים קראתי , אולם את הסעיפים החשובים ביותר שאמורים להופיע בהסכמים אלו ולצערי מקלים בהם ראש אלו סעיפי ההפרדות של שותף מהשותפות בנסיבות שונות ולהלן נקודות לחשיבה .

# שותף יוצא כיצד יקבל חלקו בשותפות (בשותפות קיים רכוש כגון מלאי , ציודים מכונות ורכבים , מוניטין ומנגד יש הלוואות ספקים והתחייבויות שונות) מי עושה את הערכת השווי .

# השותפים הנשארים קונים את חלקו או שקימת האפשרות למכור את חלקו של השותף היוצא לשותף זר לגמרי , האם מסכימים או לא .

# כיצד מוציאים את השותף היוצא מהתחייבויות הבנקאיות  , מערבויות  ותביעות עתידיות בזמן תקופתו בשותפות .

חילוקי דעות בשותפויות מתהוות מחלוקת תפקידים שלא בהתאם לכישורי השותף , השקעות כספיות לא שוות בין השותפים ובתמורה לשעות עבודה גדולות יותר של השותף “העני ” .

שעות עבודה מושקעות של השותפים באופן לא שוויוני  , הטלת אחריות למחדלים אחד על השני , קשה להשביע את רצונם של כול השותפים בשותפות .

כשפותחים עסק חדש אין ספק שלא תמיד הוא מצליח כלכלית ומיד , זה לוקח זמן  ומה לעשות שכול שותף בא מחוסן כלכלי שונה מרעהו , בנקודה זו מתחיל הלחץ הכלכלי , הפסיכולוגי , המשפחתי , מצב זה יוצר תסכול רב בקרב השותף החלש ובמיוחד כאשר מעולם לא חווה עצמאות עסקית ופרש מעבודתו הקבועה .

לכן חייבים בטרם מרכיבים את השותפות , לבדוק בייחד האם הרעיון העסקי הוא רווחי ויש לו ביקוש .

האם קיימת אסטרטגיה שכולנו מסכימים עליה .

הכנת תכנית עסקית לפחות לשנתיים , כאשר גולת הכותרת תזרים מזומנים ובדיקתו על בסיס יומי , לבדוק היתכנות החוסן כלכלי לפחות לשנתיים , כאשר זה ברור שחלק הארי ברווחי השותפות יושקע לפיתוחו של העסק , במיוחד בשנה הראשונה וזאת למען העתיד הכלכלי העסק .

יש לערוך תאום ציפיות ערב הקמת השותפות , כי גם השותפים הם בעלי שאיפות ואמביציות שונות , האחד הוא רץ למרחקים גדולים ומוכן להשקיע זמן , מרץ, כסף ואילו האחר צנוע יותר ,קצב האירועים העסקיים וההתפתחות העסקית מבחינתו יכולים להיות איטיים יותר ,הוא מעוניין להתכלכל יותר בנחת לא בלחץ וליהנות מחיי משפחה וחברה טובים יותר.

ישנם שאלות רבות שצריכות להישאל על ידי השותפים בטרם יסדו את השותפות ולראות עין בעין מה הצפיות של כול אחד מן השני , מה רמת הסיכון הכלכלי שכול שותף מוכן לקחת על עצמו . סבלנות , יושר אישי , חריצות, התנהגות במצבי לחץ . היות וכול אחד בנוי באישיותו אחרת .

מניסיוני אוכל לומר שאמון ופתיחות בין השותפים הם יסודות מצוינים לקיומה של שותפות , שכול שותף מספר על עצמו בגילוי נאות.

בחירת שותף

אנו לא רוצים שותף שיש לו עבר פלילי , או שהוא נמצא בהליכים משפטיים  , בטח שלא שותף שהוכרז בעבר כפושט רגל . או הוגבל בעבר בחשבון הבנק שלו , או שאולי יש לו בעיות עם מוסדות המדינה, שיש לו חובות מול רשות המס ,

הייתי מנסה ליצור קשר עם מכרים חברים שלו , או עם לקוחות וספקים שעבדו אתו בעבר כדי לתהות על קנקנו ואישיותו היות  ואני לא מעוניין בשותף בעל מזג רע , לא תרבותי , לא שרותי , לא חביב על הבריות ,

אתם יכולים להיכנס לגוגל ותתפלאו כמה מידע ניתן להפיק על אותו אדם.

אם אתם שני שותפים תמנעו מחלוקה של 50% לכול אחד מן השותפים היות וזו נוסחה לתקיעות עסקית בכול הקשור בקבלת החלטות שכן אם יוחלט על 49% מול 51% יש לזה משמעות כדי ליישם את החלטות.

 

חלוקת רווחים ומיסוי לשותפות

עסק שהוקם ע”י שותפים הוא עסק לכול דבר ובחישוב הרווח של השותפות יתקזזו כול הוצאות העסק מן המכירות .

כול ההכנסות ממכירות העסק יכנסו לחש הבנק של השותפות וכול הוצאות העסק יצאו ממנו .

הרווח יחולק בין השותפים ע”פ חלוקת הרווחים ובהתאם להסכם יסוד השותפות .

הרווח יועבר לחש הבנק הפרטי של כול שותף בהתאם  ( בסוף שנה אם קיימים עודפים לחלוקה , יחלקו כול עוד ויתרת העו”ש מאפשרת זאת)

תשלום המיסוי של כול שותף יתבצע מחשבון הבנק האישי למעת תשלום מע”מ היות ולכול שותף תהיה התחשבנות שונה בהתאם למעמדו המשפחתי , ניכויים וזיכויים אישיים כגון תשלומים לטובת פנסיה , תרומות , ילדים, קרן השתלמות וכ”ו .

נשמח ללבן ולייעץ ללוות ולהדריך אתכם ואם יש שאלות תתקשרו ותבקשו את אבי.

טל 0522524584