ניהול תזרים מזומנים נכון
“מזומנים הם המלך”
תזרים מזומנים מהו ? ולמה הוא כה חשוב ? בעיות פתרונות ודוגמאות
הגיעה השעה שאכן נבין ונדע באופן יותר מקיף על תרומתו וחשיבותו של תזרים מזומנים לעסקים, לפרויקטים ולמיזמים עסקיים שונים, כיצד מיישמים , תועלות ושימושים כולל דוגמה .
באופן הפשטני ביותר הייתי מגדיר זאת כתרשים של כמות הכסף הזורמת לעסק ( הכנסות , השקעות, הלוואות ) בעגה המקצועית נקרא “מקורות ” , לעומת כמות הכספים היוצאת מהעסק (הוצאות תפעול ,שכר , החזר הלוואות ) בעגה המקצועית נקרא “שימושים “ , כמובן שהשאיפה היא שכמות הכסף הנכנס תהיה גדולה מזו שיוצאת .
מזומנים
מזומנים הם עורק החיים של כול עסק החפץ חיים , הוא המניע את העסק לקידומו ופיתוחו הן בהווה ובעתיד ולזה קוראים תזרים מזומנים חיובי .
תזרים מזומנים שלילי הוא יציאת כספים גדולה מזו הנכנסת לעסק , והשאלה האם זה רע ? התשובה לכך : לא תמיד ,לדוגמה אנו יוצאים להשקעות בציוד חדיש או פס ייצור מתקדם לפיתוחו של העסק , התכנון והציפיה היא שבעתיד זה יצדיק את עצמו וההשקעה תחזיר את עצמה ותגדיל את הייצור ואת הרווחיות לאורך זמן ( במצבים כאלו מומלץ ליטול הלוואה מהבנק ) .
חוסנה של הנזילות בעסק היא לתת תשואה פיננסית יותר גבוהה על ידי הפקדת מזומנים בבנק לצמצום עלויות הריבית ,עליות הייצור והתפעול וכמובן היכולת לממש מהר נכסים נזילים כמו פיקדונות שונים לכסף נזיל לעו”ש שהם טובים וקלים למימוש מנכסים אחרים במיוחד בתקופות כלכליות קשות.
התארגנות ותכנית לתזרים מזומנים
על מנת שתזרים יצליח ישנם ארבעה מרכיבים חשובים בכם, ארגון , התמדה , תכנית , וכנות
בזמן תכנון העסק עלינו לרשום באופן מסודר ובדוק את סכום המזומנים שבידנו וכמה יש לנו מסגרת בנקאית , כמה מוכן הבנק להלוואות לנו ע”פ תכנית העסקית ( מומלץ בחום להיעזר במומחים בבניית התכנית ) ובמידה ויש משקיע את סכום ההשקעה שלו ומנגד רשימה מסודרת של כול הוצאות ההקמה , מכונות וציוד , רישיונות והתרים , אגרות והוצאות משפטיות , התאמת המקום לפעילות העסקית , בניית אתר אינטרנט שילוט ופרסום לפתיחת העסק , קופות חכמות ומחשוב , רכבים , מלאי התחלתי וכ”ו .
השלב הבא הוא לקבוע צפי כניסת כספים תשלומי לקוחות (בזה עליכם להיות שמרנים וזהירים ) כמובן שתוך כדי פעילות יהיה ניתן לאושש את המספרים שהצבתם ולהתאימם למציאות ומנגד לרשום את ההוצאות השוטפות כגון שכר דירה, שכר עבודה , שיווק , מיסים מקומיים ומיסי מדינה , החזר הלוואות , חשמל ,אחזקה שוטפת , ספקים ולא לשכוח את עצמך לקיום כלכלת המשפחה .
ישנה חשיבות רבה להערכות מדויקת ככול שניתן לצרכי המימון השוטף שבמידה ועלו על התכנון יש לברר מדוע , ולמלא את הקופה על ידי השקעת הבעלים ( כסף מהבית ) או הלוואה ממקור חיצוני ואם הבחנתם שאתם לא רואים כיצד מסיבות שונות , יש מיד להתארגן על צמצום סעיפי ההוצאות השונים ואולי אף לשקול פריסות חוב אחרות מהתכנון .
תשלומי לקוחות ושיפור התזרים
אנו מודעים להוצאת החשבונית ללקוחות (על פי הוראות ניהול הספרים – רשות המיסים ) ויחד עם זאת אנו מצפים לקבל התשלום ע”פ תנאי האשראי שנקבעו, אבל מה לעשות שללקוחות שלנו יש קושי להיפרד מהכסף מסיבות שונות וצריך למצוא את הדרכים לקרב מועדי תשלום באמצעים מגוונים כמקדמות, הנחות , בונוסים וחשוב מכול גבייה ואף אגרסיבית בעיקר שמדובר בפרויקטים בהיקף כספי גדול וארוכי טווח יש לקבוע אבני דרך לתשלום .
ספקים
חשוב לייצור עם הספקים יחסי אמון ועבודה תקינים שיסיעו בידכם להתאים תזרים מזומנים למציאות כאשר יש צורך , במספר אופנים כמו ליצור הקבלה בין אשראי הלקוחות לאשראי ספקים דהיינו לצמצם פער ימי האשראי ככול הניתן , לבדוק עם הספק תנאי אשראי ואובליגו גמישים .
מציאות
אנו מבינים שהחיים והמציאות לא תמיד נפגשים עם צפי תזרים המזומנים ונוצר תזרים מזומנים שלילי ולכך יש להתארגן באופן שנדע ליצור באופן חכם רזרבות של מזומנים בתקופות שבהם הינו בתזרים חיובי כדי שנוכל לעמוד לפחות שלושה חודשים בתזרים שלילי מבלי להיזקק להלוואות ולקבל החלטות עסקיות טובות ללא לחץ .
בקרה ושליטה
בקרה ושליטה על המזומנים היא חיונית ובעלי מקצוע אסרטיביים יודעים להתמודד כאשר עולות בעיות , הם ידעו לארגן רזרבות כשיתאפשר , ידעו להגביר גבייה ולפעול נכון מול לקוחות מאחרים . משא ומתן עם ספקים להמתנה או לפריסה מחודשת של חוב , לפנות לבנק לאפשר הלוואת גישור עד יעבור זעם , בעלי מקצוע ידעו לנטר רצף מגמות וחיזוי על העלול לקראות על פי הניסיון המקצועי.
ישנם כלים נוספים שנעמוד עליהם במאמרים הבאים .
תזרים מזומנים הוא האמצעי הכי יעיל לניתוח פעילותה של חברה במהלך תקופה נתונה , הוא כלי למדידה מוחשי נהדר להשוואה בין חברות , לא ניתן לזייף תזרים מזומנים ולעומת זאת ישנם אין ספור דרכים לשפר את תמונת דוח הרווח והפסד .
לא צריך לשכנע אף אחד על היתרון כאשר יש לכם 10 מיליון ₪ במזומן בקופה , מאשר קניין רוחני או מוניטין מכונות ציוד בשווי זה .
דוגמא לתחזית תזרים מזומנים
שני מהנדסים התאגדו לביצוע מיזם משותף בתחום אלקטרו מכניקה ואלו הנתונים שאספו לצורך בניית צפי תזרים מזומנים .
א . כול שותף ישקיע 60000 ₪ עם הקמת המיזם .
ב . הכנסות צפויות כול חודש 75000 ₪ למשך שבעת החודשים הראשונים( אשראי לקוחות 60 יום )
ג . הוצאות צפיות בציוד 8000 ₪ 1-2017
12000 ₪ 4-2017
7000 ₪ 5-2017
ד . עלות הפעילות שיווקית 2500 ₪ בכול חודש
ה . שרותי הנהח”ש וביקורת 3500 ₪ בכול חודש
ו . עלות הרכיבים וחומרים 5000 ₪ בחודש 1-2017
5000 ₪ בחודש 2-2017
5000 ₪ בחודש 3-2017
4000 ₪ בחודש 4-2017
4000 ₪ בחודש 6-2017 ( אשראי ספקיי חומר 30 יום )
ז . עלות עבודות חוץ 5000 ₪ כול חודש במזומן
ח . הוצאות משרד ותקשורת 2000 ₪ בכול חודש .
ט . שכר כול שותף לביתו 15000 ₪ בחודש.
מה שהצגנו כאן בדוגמה מתאים לעסקים וגם למיזמים נקודתיים , כמובן אפשר להרחיב אותו לפרטים נוספים ע”פ הצורך , “במקורות” (בכניסת כספים ) אפשר להוסיף הלוואת השקעה של שותף נוסף וכול סכום כסף שנוסף לקופת העסק וכמובן גם ” בשימושים “ (ביציאת כספים מקופת העסק )כמו אחזקת רכבים ,מיסים ,החזר הלוואות וכול הוצאה שהעסק עומד בה .
החשוב שתפיקו מתזרים המזומנים את המידע החשוב ותדעו על-פיו להתארגן בהתאם .
1 – בדוגמה “במקורות “ ראינו את ההשקעה של השותפים , ההכנסות הצפיות באשראי 60 יום ולכן נרשמו החל מתאריך 03-2017 , אנו גם היינו עדים כי סה”כ הכספים שנכנסו לעסק עומדים על 495000 ₪ לשבעת החודשים הראשונים למיזם .
2 – ראינו ” בשימושים” שבחודש ינואר היו הוצאות ללא כנסות ומה שתמך בפעילות העסקית הייתה השקעתם הראשונית (אתם מוזמנים להריץ את התזרים ללא השקעת הבעלים ולהיווכח על בעייתיות התזרימית עד סוף חודש 7-2017 ) .
3 – ראינו שכול חודש יש יציאה של 50000 ₪ בממוצע בחודש מהקופה ותמיד יש לצפות באלו חודשים יש מותניים צרות לתזרים לדוגמה , התבוננו בחודשים 2-2017 וגם ב3-2017 ביתרת הסגירה, במידה והמצב היה מחמיר בחודשים שלאחריהם לפי הצפי אין ספק שהייתם נדרשים לארגן כספים ממקורות שונים על מנת לעמוד בהמשך הפעילות . ( סכום הכסף המגויס היה נרשם בתזרים ככניסת כספים ” מקורות “ )
4 – יתרת מזומן היא למעשה מקורות ( – ) שימושים , דהיינו המזומנים שנכנסו לעו”ש באותו החודש פחות המזומנים שיצאו מהעו”ש באותו החודש .
5 – יתרת פתיחה היא למעשה יתרת הסגירה של החודש הקודם ( ראו בדוגמה שיתרת הסגירה של חודש ינואר היא יתרת הפתיחה של חודש פברואר וכך הלאה ) .
6 – יתרת סגירה היא מייצגת את היתרה הנזילה שלנו בבנק בסוף חודש .
חשוב מאוד שיובן ההבדל בין דוח רווח והפסד לבין יכולת העסק לייצר מזומנים
דוח רווח והפסד הוא תמונת מצב הרווחיות ליום מסוים והוא נבנה על פי חשבוניות הכנסה שהוצאו ללקוחות פחות חשבוניות הוצאה שקבלתם מספקים ונותני שירותים שונים וזו חולשתו , מה שאני רוצה לומר הוא שלא ניתן לשלם את חשבונות העסק עם דוח רווח והפסד אלה רק במזומנים שקבלנו מהלקוחות שלנו ובתנאי האשראי שנתתם להם ואם הם עמדו בהם או שיתכן ונקלעו למצוקה כלכלית והגביה הופכת לקשה יותר או נפרסת למספר חודשים ומצד שני ישנם הכספים שאנו אמורים לשלם לספקים שלנו , משכורות בתחילת חודש , מיסים ב-15 לכול חודש ולכן חוסנו של העסק הוא בייצור הכסף הנזיל וניהולו עם מקדמי בטחון .
תזרים חיובי שומר על עסק חי תזרים שלילי מחסל אותו , ע”פ סטטיסטיקות בעולם העסקים בארץ ובחול , כרבע מהעסקים נקלעים לקשיי נזילות באופן חמור עד לפעמים לסגירת דלתות לצמיתות .
הבעיה הראשונה נובעת כתוצאה מניהול חשבונות רע וחוסר תשומת לב , סיבה נוספת היא שחל פיחות רב בחשיבותם ומעמדם המקצועי של מנהלי חשבונות בעיניהם של בעלי העסקים , לעומת זאת מנהל חשבונות מקצועי מיומן ואכפתי מן הסתם יגבה שכר טרחה בהתאם ויספק נתונים מצוינים לניהול תזרים מזומנים יעיל שזה מעקב על חשבונות והתחשבנות והתאמה עם לקוחות וספקים עם בנקים , רישום מדויק של הפעולות בעסק , ליקוט חומר חיוני .והצגה מהימנה הו של דוח רווח והפסד והן של תזרים המזומנים .
הבעיה השנייה נובעת מבקרה לקויה באשר לחובות רעים , פיגור בתשלומי לקוחות , גביית חובות קשים מלקוחות בעיתיים שזה מצריך התמדה ועקביות לאורך זמן , לצערי עסקים קטנים לא מבינים את חשיבותו של מידע פיננסי אודות הלקוחות שלהם ( מידע זה עלותו כ250 ₪ ללקוח בודד ויש אפשרות למנוי שנתי ) לא זול בכלל אבל מספיק שתעשו עסקה כושלת אחת שסכומים אלו יתבטלו בשישים לעומת הנזק הכלכלי הכבד שתסבו לעסק ולתזרים .
הבעיה השלישית היא תנאי האשראי שניתנים ללקוחות לעומת אלו שאתם מקבלים מהספקים וקיימים פערים בעייתיים מאוד כאשר מדובר בלקוחות גדולים שמכתיבים את התנאים ( יש כלים להתמודדות במצבים אלו ועלותם יקרה למדי ) לצערנו חוק מוסר תשלומים מוגבל ביכולתו לאכוף אשראי מוסרי בין עסקים שיכולים בקלות לבחור לעבוד עם אחרים , לידיעתכם אתם בהחלט יכולים להיעזר בחוק זה כשאתם באם במגע עסקי מול גופים מוסדיים .
הבעיה ברביעית היא בכך שאתם נותנים הנחות ללקוחות בגין הקדמת תשלום , הנחה זו מסוכנת לפעמים אם היא לא נבדקת היטב לפני שהיא ניתנת ולבחון את כושר הספיגה שלנו היות והיא שוחקת את הרווח שלנו לאורך זמן , אבל כמו שאמרנו “המזומן הוא המלך” ולכן התזרים הוא זה שיקבע למי וכמה ניתן הנחה ונשקול אם אנו נרצה להמשיך לעבוד מול לקוח כזה או אחר שזו החלטה מסוג אחר ויש לתת עליה את הדעת ולמה הכוונה , יתכן שהוא לקוח אסטרטגי בעסקכם והוא מוצג ברזומה של העסק , הוא מוצג בחומרי השיווק , הוא מוצג בבנק בזמן משא ומתן לגיוס אשראי נוסף בעקרון הוא ממצב אתכם כעסק מוביל בתחומו ובלקוחות “ברזל ” לקוחות עוגן .
יחד עם מה שנכתב בפסקה הקודמת , אני חייב לציין שהפסד לאורך זמן יחסל את העסק גם אם היה תזרים מזומנים חיובי עד שהרזרבות יסתיימו.
הבעיה החמישית היא שאתם לא עורכים שום חיזוי תזרימי בעסק וזה רק עניין של זמן עד שתכנסו לסטטיסטיקה העגומה של עסקים הנמצאים בקשיי תזרים ופירעון חובות או לפני סגירה .
תזרים מזומנים זו לא קוסמות אבל יעמיד אתכם מאותגרים ומתוכננים פיננסית אל מול אתגרי המחר .
לקבלת יעוץ השאירו פרטים או חייגו – 03-9527350